Enkel inkoppen!

John de Wolf

Zeg eens eerlijk, hoeveel 50-plussers hebt u het afgelopen jaar aangenomen? Of zelfs maar uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Ik denk weinig. Waarom ik dat denk? Simpelweg omdat we wéten dat 50-plussers die langs de kant zijn komen te staan, nauwelijks nog aan de bak komen. Doodzonde. Zoveel mensen op de reservebank, onder wie velen die absoluut goed genoeg zijn om in de basis te staan. Wat een verspilling. Het is toch te gek voor woorden dat mensen louter vanwege hun leeftijd niet of nauwelijks worden uitgenodigd voor een gesprek? Terwijl ze jarenlang goed werk hebben geleverd en trouw zijn geweest aan hun werkgever. Dat niet alleen: ze hebben veel ervaring in huis. En uit de voetballerij weet ik dat een goede mix van jongere en oudere spelers in het team prima werkt. Waarom zou dat bij ‘gewone’ bedrijven anders zijn?

Het is noodzakelijk om de tactiek te wijzigen

Natuurlijk, ook werkzoekende 50-plussers moeten het soms anders aanpakken. Bijvoorbeeld door te laten zien wat ze nú kunnen – in plaats van wat ze allemaal in het verleden voor moois hebben gedaan. Door open te staan voor andere beroepen en een eventuele switch. Door actief in hun netwerk op zoek te gaan naar werk. Of door een opleiding te volgen, want niemand is te oud om te leren. Maar ik geef toe: het kan heel moeilijk zijn om positief te blijven en die open blik te houden. Zeker als je inmiddels al zo’n honderd sollicitatiebrieven hebt verstuurd zonder enig resultaat. Ga er zelf maar eens aan staan!

Mijn oproep aan u als werkgever is dan ook deze mensen de kans te geven om te laten zien wat ze in huis hebben. Waarom niet? Omdat ze vaker ziek zijn? Onzin. De vijftiger van nu is veel vitaler dan vroeger, en ze verzuimen echt niet vaker dan jongere werknemers. Omdat ze duurder zijn dan een achttienjarige? Dat is zo, maar vergeet niet dat ze ook veel meer kennis, vaardigheden en, ook niet onbelangrijk, levenservaring met zich meebrengen. Omdat u vindt dat ze niet meer goed meekunnen in deze tijd van permanente, technische vernieuwing? Misschien is het dan een goed idee om ook 50-plussers de kans te geven zich te blijven ontwikkelen! Dat hoeft echt niet per se door ze weer terug te sturen naar de schoolbanken. De werkvloer is een perfect trainingsveld waar je veel kunt bijleren.

Inmiddels geeft een deel van de werkgevers zelf ook aan dat al die vooroordelen over 50-plussers niet terecht zijn. Maar op het veld is daar nog niet veel van terug te zien. Niet voor niets zitten er nog steeds veel te veel goede, ervaren spelers op de bank. Hoog tijd dus om het anders aan te pakken, want nu laten we met zijn allen kansen liggen. Daarmee doet u niet alleen 50-plussers tekort, maar ook uzelf. Want de vijftiger anno nu is fit, ervaren, trouw, betrokken en veerkrachtiger dan u denkt. Daar komt nog bij dat er naar verhouding steeds minder dertigers beschikbaar zijn, terwijl het aandeel 50-plussers gestaag groeit. Het loopt uiteindelijk spaak als alle werkgevers zich bij hun wervingsinspanningen op die dertigers richten. Als we de komende jaren willen blijven beschikken over voldoende goede medewerkers, kunnen we dus niet om de huidige vijftigers heen.

John de Wolf, voormalig profvoetballer, is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor één jaar benoemd tot ambassadeur ouderenwerkloosheid. Hij heeft als opdracht vooroordelen over oudere werknemers weg te nemen en meer 50-plussers aan het werk te helpen. De Wolf treedt aan op het AWVN-jaarcongres op 10 oktober

Kortom, het is noodzakelijk om de tactiek te wijzigen. Open de ogen voor het talent en de ervaring van 50-plussers. Geef ze de kans, haal ze binnen. En schrijf de 50-plussers die al bij u werken niet voortijdig af, maar zorg er met goed personeelsbeleid voor dat zij aan het werk kunnen blijven, in de huidige functie of op een andere plek. Een opgelegde kans voor werkgevers. Enkel inkoppen.

Geplaatst op 21 september 2016